T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

DENİZCİLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI

SINAVLARDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR

  1. Öğrencilerin, sınav başlamadan en az on dakika önce, önceden belirlenmiş sınav salonunda hazır bulunmaları gerekir. Oturma düzeninin sağlanmasında gözetmenler yetkili ve sorumludurlar. Yanlış sınava veya belirlenmiş olan sınıf dışında başka bir yerde sınava girmek sınavın geçersiz sayılmasına sebep olur.
  2. Öğrenciler, sınavlarda kimlik kartlarını yanlarında bulundurmak ve sınav süresince masa üzerinde, cüzdanlardan çıkarılmış halde gözetmenin kolayca görebileceği şekilde tutmak zorundadırlar. Kimlik beyan etmeyen öğrenci sınava alınmaz.
  3. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü ile Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü öğrencileri, sınavlara Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğrenci Kıyafet Yönergesi’ne uygun şekilde katılmak zorundadır. Kıyafet yönergesine aykırı şekilde sınav salonuna gelen öğrenciler, gerekli şartları sağlamadıkları gerekçesiyle sınava alınmayacaklardır.
  4. Gözetmenler, gerek sınav başlamadan önce gerekse sınav süresince, bir sebep göstermeksizin, öğrencilerin yerlerini değiştirebilir.
  5. Sınavın başında öğrenciler Sınav Yoklama Tutanağını Bu tutanakta imzası bulunanlar sınav kâğıdını teslim etmekle yükümlüdür.
  6. Sınav süresince, öğretim elemanlarına, sorularda olabilecek baskı veya yazım hataları dışında soru sorulamaz.
  7. Dersi veren öğretim üyesi tarafından farklı bir süre belirtilmediği takdirde sınavların ilk 15 dakikasında sınavdan çıkmak yasaktır.
  8. Öğrencilerin sınavdan önce salona gelmeleri esas olmakla birlikte geçerli bir sebepten dolayı sınavların ilk 15 dakikası içinde sınav salonuna geç gelenler, sınava alınabilir. Sınav başladıktan sonra sınav salonundan şu ya da bu sebeple bir öğrenci çıkmışsa, 15 dakika geçmemiş olsa bile sınav salonuna öğrenci kesinlikle alınamaz.
  9. Soruların dağıtılması sırasında sınav salonunda olan öğrenciler, sınava girmiş sayılır. O nedenle öğrencilerin sınava girip girmemek konusundaki kesin kararlarını daha önce vermiş olmaları gerekir.
  10. Soruları gördükten sonra, sınav tutanağını imzalamadan ve sınav kâğıdını teslim etmeden sınavdan çıkılamaz. Sınav kağıdını salon dışına çıkaramaz.
  11. Sınav kâğıdına ismini yazmayan ve/veya yoklama tutanağına imza atmayan, soru kitapçığının ve cevap kâğıdının fotoğrafını çeken öğrencilerin sınavı geçersiz sayılacak ve sınav tutanağında belirtilerek disiplin soruşturması açılacaktır.
  12. Sınav süresince cep telefonlarının açık tutulması, kapalı olsa dahi öğrencinin ulaşabileceği yerlerde bulundurulması yasaktır. Kulaklık takılması, cep bilgisayarı, bluetooth, akıllı saat, ses kayıt cihazı vb. araçların bulundurulması ve tüm bunlara benzer her tür iletişim cihazı kullanılması yasaktır. Cep telefonları sınav bitiminde salon dışında açılmalıdır.
  13. Cep telefonları ve diğer iletişim cihazları, sınav süresince kapalı durumda sınav gözetmenine teslim edilir. Öğrencinin üzerinde bulunan iletişim cihazlarına kopya işlemi uygulanır.
  14. Sınav süresince su içilebilir; ancak, yiyecek yenilmesi yasaktır.
  15. Sıra, duvar vb. zeminler üzerindeki sınavla ilgili yazılardan ve sıra altındaki ve etrafındaki belgelerden sırada oturan öğrenci sorumludur. Öğrenci sınava başlamadan önce sırasını kontrol etmeli, böyle bir durum varsa bu yazıları silmeli ve sınav başlamadan önce gözetmeni bilgilendirmelidir.
  16. Her öğrenci salonu terk edene kadar kendi kâğıdından sorumludur. Sınav süresince ve sınav kâğıdının teslimi sırasında her öğrenci kendi sınav kâğıdının güvenliğini sağlamalı, diğer öğrenciler tarafından görülmeyecek şekilde tutmalıdır. Kendi sınav kâğıdını açıkta tutarak veya arkasındaki öğrencinin görebileceği şekilde bilerek yerleştirmek, başkasına kopya verme teşebbüsü sayılır.
  17. Öğretim üyesi tarafından aksine izin verilmediği sürece, öğrenci sınava gireceği koltuk ve sıraların üstünde ve/veya altında hiçbir bilgi notu, kitap, defter vb bulunduramaz. Bu türden tüm materyaller, sınav öncesinde çantaların içine konulur. Öğrencilerin sınava başlamadan, koltuk ve sıraların alt ve üstlerini kontrol etmeleri ve şüpheli durumları sınav gözetmenine bildirmeleri gerekir. Aksi takdirde sorumluluk öğrenciye aittir. Çanta, mont ve benzeri kişisel eşyalar kesinlikle sıraların üzerine konulmamalı; askılara asılmalı veya yan sandalye üzerine bırakılmalıdır.
  18. Öğretim üyeleri tarafından defter, hatırlatma notu ve/veya kitap gibi materyallerin kullanımına izin verilen sınavlarda, bu materyallerin kime ait olduğu net bir şekilde etiketlenir ve kullanım sırasında diğer öğrencilerin bu materyalleri kullanmasına/görmesine izin verilmez.
  19. Öğretim üyesi tarafından aksine izin verilmediği sürece, öğrenciler sınavda sadece programlama özelliği bulunmayan hesap makineleri kullanabilirler. Diğer tipteki hesap makinelerinin kullanılması halinde kopya işlemi uygulanır. Cep telefonlarının (iletişim modları kapatılmış olsa bile) hesap makinesi olarak kullanılması kesinlikle yasaktır.
  20. Sınav sırasında öğrenciler arasında kâğıt, kalem, silgi, hesap makinesi gibi araçların alış-verişi yasaktır.
  21. Sınav süresince tek yetkili gözetmen olup, gözetmen istediği takdirde öğrencilerin oturma yerlerini değiştirebilir veya kurallara aykırı davrandığını gözlediği öğrencileri sınav salonundan çıkarabilir ve yaşanan durumu sınav tutanağında raporlar.
  22. Sınavı süresinden önce terk etmek isteyen öğrenciler, gözetmenden izin alarak sınav salonunu terk edebilirler. Öğrenciler sınav salonunu terk ederken salon içinde ve/veya koridorlarda gürültü yapamazlar, sınav soruları hakkında sesli tartışmalarda bulunamazlar.
  23. Sınavını tamamlayarak sınav evrakını gözetmene teslim eden öğrenci, tekrar sırasına dönmeden sınav salonundan çıkacaktır. Sınavını bu şekilde bitiren öğrenci, “çantam, kitabım, montum kaldı” gibi isteklerde bulunarak sınav tamamen bitmeden tekrar sırasına dönemez ve sınav salonuna giremez.
  24. Sınavda kopya çekmek, çekmeye kalkışmak ve her türlü yardımlaşmak kesinlikle yasaktır. Böyle bir durumda gözetmen, herhangi bir uyarı yapmaksızın ilgili öğrenci veya öğrencilerin sınavlarını hemen sonlandırabilir. Kopya olayına karışan öğrencilerin sınavı tamamlamalarına izin verilse dahi, durumun sınav tutanağına işlenmesi sonucunda ilgili öğrencilerin sınavları geçersiz sayılır ve ilgili disiplin yönetmelikleri uygulanır.
  25. Burada yazılı kurallara uymadığı tespit edilen öğrencilerin sınavları geçersiz sayılır.

***Kopya gibi disiplin suçlarında bir veya iki yarıyıl okuldan uzaklaştırma cezası verildiğinden öğrencilerimizin mağdur olmamaları için bu kurallara gerekli duyarlılığı göstermeleri gerekmektedir.

Font Boyutunu Değiştir
Kontrast